Den arktiske antenne på en solskinsdag.

DTU Space bidrager til radio-observationer af Solen med antenne på Grønland

onsdag 16 mar 16
|

Solar bursts

Radioudbrud eller solar bursts findes i flere typer, som afslører hvilke aktiviteter, der er igang på Solen. En af typerne kaldes type II og optræder typisk i forbindelse med Coronal Mass Ejections, som kan forstyrre Jordens magnetfelt. Ved at studere signaturen af type II bursts kan man sige noget om hvor hurtigt den tilhørende Coronal Mass Ejection er og dermed forudsige hvornår den kan ramme Jorden.

 

KellyVille-3rdlight

Antennen

Den antenne der er anvendt er af typen LWA. Den består af fire elementer, som peger mod hvert sit verdenshjørne. Dermed behøver man ingen mekaniske dele for at rotere antennen mod Solen, hvilket er en stor fordel da den slags nemt kan gå i stykker. Antennen måler i området 10-100 Mhz, et område hvor der er en del sol-aktivitet, men også meget menneskeskabt stråling, f.eks. FM-båndet.

I denne uge er det lykkedes, at etablere en antenne til det internationale netværk E-Callisto, som måler radio bursts fra Solen. Der er flere typer af bursts, som afsløre udbrud på Solen og det kan måles med antenner på dagsiden af Jorden. Derfor har man etableret E-Callisto netværket, som består af ca. 40 funktionelle antenner fordelt rundt om på kloden. Med en ny antenne på Grønland bidrager DTU Space med unikke muligheder for at dække overvågningen af Solen, specielt i sommer halvåret. Antennen er placeret på Kellyville forskningsstation, lidt uden for Sønderstrøm Fjord (Kangerlussuaq) og det blev gjort i samarbejde mellem Kristoffer Leer, DTU Space og Christian Monstein fra ETH Zürich. Christian Monstein er leder af netværket og har flere årtiers erfaring med radioastronomi og analyse af solar bursts. De første resultater fra antennen har vist at området er meget radiodødt, hvilket giver mulighed for at se selv svage udbrud. Ifølge Christian er Sønderstrøm Fjord det mest radiodøde område han har oplevet til dato, det betyder bl.a. at det er muligt at få resultater fra området 90-100 Mhz som ellers er meget forstyrret af radiokommunikation alle andre steder på Jorden. De første par dages observationer viste, at området er så roligt at det er muligt at måle baggrundssignalet fra Mælkevejen. Det kan i princippet bruges til kalibrer antennen senere.

"Det er det mest radiodøde område jeg har oplevet. Perfekt til solobservationer."
Christian Monstein, ETHZ

 De første dage var ret stille, men d. 16 marts viste solen sig fra sin aktive side og det lykkedes at detektere en stribe udbrud, hvoraf nogle ikke blev set i andre antenner i netværket. Derfor tyder alt på at installation er en succes og kan bidrage med unik data til E-Callisto netværket. Dette kan bruges til at forudsige rumvejret og give vigtige oplysninger om radiostråling, som kan være til gene for flytrafikken.

 Projektet er blevet gjort muligt med økonomisk støtte fra H. C. Ørsted fonden og bidrag fra ETHZ.

 

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.