Solen lige nu

DTU leverer konstant de nyeste data fra solen. Her findes et udvalg af de vigtigste, sammen med en kort forklaring.

Her ses de nyeste billeder af Solen og Solens korona.

Øverste række:

Venstre: Solen i synligt. Billedet at taget med satellitten Solar Dynamic Observatory og nogle gange kan man se solpletter.

Midten: Koronagrafisk billede fra STEREO-B satellitten. En koronagraf er en speciel type kamera, hvor en lille skive blokkerer for selve Solens lys og laver en kunstig solformørkelse. STEREO-B er i kredser rundt om Solen i næsten samme afstand som Jorden. Derfor varierer det lidt hvorfra man ser Solen. I sommeren 2015 var STEREO-A stort set på den modsatte side af solen som Jorden er. Positionen af STEREO lige nu kan findes her: http://stereo-ssc.nascom.nasa.gov/where.shtml

Højre: Koronagrafisk billede fra SOHO/LASCO, en satellit der befinder sig i Lagrange punkt 1. Det er et punkt mellem Jorden og Solen hvor tyngdekraften fra Solen og Jorden er lige store. Derfor kan satellitten befinder sig i en fast position her. SOHO/LASCO er den vigtigste kilde til at detektere Coronal Mass Ejections.

 Nederste række

Alle billeder her er ultraviolette (UV) billeder fra Solar Dynamic Observatory. I UV kan man se mørke områder som er aktive regioner på Solen. Her udsendes den hurtige solvind, som kan foresage mellem store geomagnetiske storme. Billederne tages ved at placere et filter foran teleskopet så kun lys med en bestemt bølgelængde kan passere og dermed detekteres. Farverne på billederne er ikke ægte, de er blot en repræsentation af hvor meget af elektromagnetisk stråling (UV-lys) der er detekteret i den pågældende bølgelængde. 

Venstre: Billedet er taget i 94 nm.

Midten: Billedet er taget i 304 nm.

Højre: Billedet er taget i 335 nm.


Kilde: NASA

.